fbpx
 

SEO: Τι είναι και γιατί η Ιστοσελίδα σας το χρειάζεται

Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βλέπουν τη βελτιστοποίηση κατάταξης (SEO) ως μυστήριο, ένα αίνιγμα που μόνο εκείνοι με την απαραίτητη τεχνική γνώση μπορούν να λύσουν. Η αλήθεια είναι ότι το SEO είναι ένα σημαντικό μέρος της κάθε στρατηγικής μάρκετινγκ, και δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι το SEO και γιατί η επιχείρησή σας το χρειάζεται.

Τι είναι το SEO και γιατί το χρειάζομαι;

 

Τι σημαίνει SEO;

SEO (search engine optimization) είναι, η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με σκοπό την κατάταξη της σε υψηλότερες θέσεις, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας μέσω μηχανών αναζήτησης. Ας δούμε το κάθε συστατικό πιο προσεκτικά.

Αναζήτηση

Ένας από τους πιο κοινούς τρόπους για να βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή αναζήτησης. Σε μια τοποθεσία, όπως οι χρήστες Google ή Bing, θα εισαγάγει έναν όρο ή μια ερώτηση αναζήτησης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο αλγόριθμο, αυτές οι τοποθεσίες επιστρέφουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι τα πιο κατάλληλα και χρήσιμα αποτελέσματα.

Αυτό είναι διαφορετικό από την περιήγηση σε έναν ιστότοπο ειδήσεων ή την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναζητούν πληροφορίες. Οι χρήστες αναζητούν ενεργά μια συγκεκριμένη απάντηση, την οποία θα πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού περιεχομένου.

Μηχανή

Οι “κινητήρες” αναζήτησης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βρουν πληροφορίες είναι απαραίτητοι επειδή επιστρέφουν αποτελέσματα προτεραιότητας για τους χρήστες. Χρησιμοποιούν πρώτα τα προγράμματα ανίχνευσης για να εξερευνήσουν το Web και, στη συνέχεια, καταγράφουν όλα όσα βρίσκουν σε βάσεις δεδομένων (ή ευρετήρια). Όταν εκτελείτε μια αναζήτηση, η μηχανή αναζήτησης πραγματικά επιστρέφει αποτελέσματα από το ευρετήριο του αντί για το Live Internet.

Αναζήτηση

Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλοι αυτοί οι κινητήρες χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια για την επιστροφή των αποτελεσμάτων. Εμφανίζονται παράγοντες όπως η πυκνότητα λέξεων-κλειδιών και οι meta-ετικέτες για να κατανοήσουν τι είναι οι σελίδες σας. Επίσης, παρακολουθούν ποιες σελίδες έχουν συνδεθεί με το περιεχόμενό σας και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες (μαζί με άλλους παράγοντες) για να καθορίσουν ποια σελίδα έχει την μεγαλύτερη εξουσία.

 

Βελτιστοποίηση

Για να σας βρουν οι χρήστες μέσω της αναζήτησης, θα πρέπει να εμφανισεσεις στις πρώτες σελίδες αποτελεσμάτων (συνήθως η πρώτη) για τους όρους αναζήτησής τους. Γι ‘ αυτό πρέπει να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενό σας για τις μηχανές αναζήτησης. Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο, αλλά απαιτεί λίγη προσοχή.

 

Αναζήτηση

Αν θέλετε να κάνετε υψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι:

  • Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να σας βρουν
  • Μπορούν να πουν ποιες είναι οι ιστοσελίδες σας
  • Πιστεύουν ότι η σελίδα/ιστότοπός σας έχει εξουσία και αξιοπιστία για το περιεχόμενο που προωθείτε
 

Πώς λειτουργεί το SEO;

 

Τελικά, το SEO έχει να κάνει με τη συνεργασία με τις μηχανές αναζήτησης. Και τα δυο έχουν τον ίδιο στόχο: να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στους επισκέπτες όταν τις χρειάζονται. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να καταλάβετε SEO και πώς λειτουργεί.

 

Τι δεν είναι το SEO

Το SEO δεν είναι ένα μόνο εργαλείο ή διαδικασία. Δεν είναι μια σειρά από κόλπα. Όπως το γέμισμα λέξεων-κλειδιών ή μυστικά, όπως η διαπραγμάτευση συνδέσμων, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης. Επίσης, δεν είναι μια σειρά από συντομεύσεις που σας επιτρέπουν να αγοράσετε το δρόμο σας για την κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

 

Όλες αυτές οι τακτικές έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από επιχειρήσεις και μηχανές αναζήτησης “επαγγελματίες” που έχουν προσπαθήσει να κάνουν παιχνίδι με το σύστημα. Πολλοί από αυτούς πέτυχαν αποτελέσματα, αλλά μόνο προσωρινά.

Οι μηχανές αναζήτησης γίνονται πιο εξελιγμένες. Για αυτόν τον λόγο, γίνονται καλύτερες στην επιστροφή πραγματικών αποτελεσμάτων αντί για είδη χαμηλής ποιότητας γεμισμένα με λέξεις-κλειδιά ή υποστηρίζονται από Φτηνές backlinks.

 

Τι είναι το SEO

 

Το SEO είναι ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων που βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να σας βρίσκουν και να σας εμπιστεύονται, να οργανώνουν τις πληροφορίες που δημοσιεύετε και να τις παρουσιάζουν στους χρήστες που την αναζητούν.

Όλο και περισσότερο, το SEO σημαίνει πραγματικά να γράφεις για τους ανθρώπους. Περιλαμβάνει την εκτέλεση έρευνας λέξεων-κλειδιών για να προσδιορίσετε πρώτα τι αναζητά το κοινό σας και πώς. Στη συνέχεια, το περιεχόμενό σας θα πρέπει να ενσωματώνει αυτές τις λέξεις-κλειδιά με φυσικό και χρήσιμο τρόπο. Τέλος, θα πρέπει να προωθήσετε το περιεχόμενό σας, ώστε να μοιράζεται και να συνδέεται με άλλους, αυξάνοντας την εξουσία σας.

 

Πότε το SEO δουλεύει ;

 

Όταν ακολουθείς  στρατηγική SEO, σημαίνει καλά πράγματα για σένα και τους επισκέπτες σου. Δημιουργεί επίσης έναν κύκλο που ενισχύει τον εαυτό του.

Για το ένα, η κατάταξη του ιστότοπού σας βελτιώνεται. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι επισκέπτες θα βρουν την σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Με ευρύτερη έκθεση και επισκεψιμότητα στο περιεχόμενο υψηλής αξίας, περισσότερες τοποθεσίες θα συνδεθούν με τις σελίδες σας. Αυτό αυξάνει την εξουσία και την αξιοπιστία σας. Κατά συνέπεια αυτό  οδηγεί σε βελτίωση της κατάταξης του ιστότοπού σας. Και ούτω καθεξής.

 

Γιατί η επιχείρησή μου χρειάζεται SEO;

 

Πολλές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι οι στρατηγικές SEO δεν ισχύουν για αυτούς. Είτε το βλέπουν τόσο περίπλοκο, ή νομίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν βλέπουν κανένα όφελος από τις μηχανές αναζήτησης. Και τα δύο είναι αναληθή. Το SEO βοηθά την επιχείρησή σας με πολλούς τρόπους. Επίσης, αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο στις προσπάθειες μάρκετινγκ και προβολής.

Όλοι χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης

Οι χρήστες του Διαδικτύου βασίζονται στην αναζήτηση για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και να βρουν εταιρείες. Εάν η εστίασή σας είναι τοπική, οι πιθανοί πελάτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης για να αναζητήσουν κριτικές και οδηγίες.

Ακόμα και αν ένας πελάτης είναι ήδη εξοικειωμένος με το όνομα της επιχείρησής σας, είναι πιθανό να το πληκτρολογήσει σε μια μηχανή αναζήτησης αντί να προσπαθεί να θυμηθεί τον τομέα σας. Τουλάχιστον, τότε, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι ερευνητές μπορούν να βρουν τον ιστότοπό σας όταν αναζητούν εσάς.

 

Το SEO αυξάνει την κυκλοφορία

 

Αν παρέχετε πολύτιμες πληροφορίες και διευκολύνετε τις μηχανές αναζήτησης να τις βρουν και να τις οργανώσουν, θα σας ανταμείψουν με υψηλότερες κατατάξεις. Αυτή η αυξημένη έκθεση σημαίνει περισσότερους επισκέπτες στις σελίδες σας.

Όπως και με το μεγαλύτερο μέρος του μάρκετινγκ, θέλετε να τοποθετήσετε το περιεχόμενό σας μπροστά από όσο περισσότερα μάτια μπορείτε. Ειδικά όταν το κοινό σας θέλει αυτό που έχετε. Το SEO είναι ένα μεγάλο εργαλείο για τη στόχευση.

 

Το SEO σας φέρνει υποψήφιους πελάτες (δωρεάν)

 

Δεδομένου ότι οι μηχανές αναζήτησης επιστρέφουν αποτελέσματα σε χρήστες που αναζητούν ενεργά έναν συγκεκριμένο όρο ή φράση, η λήψη στην κορυφή αυτής της στοίβας, σημαίνει ότι παρέχετε πληροφορίες στα άτομα που το θέλουν περισσότερο, όταν το θέλουν.

 

Σε αντίθεση με τη διαφήμιση, δεν προσπαθείτε να πιέσετε πληροφορίες μπροστά σε ανθρώπους που μπορεί να μην ενδιαφέρονται εκείνη τη στιγμή. Λοιπόν, έχετε ένα ενεργό κοινό, και δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να τους μεταδώσετε το μήνυμα.

 

Συνολικά, η βελτιστοποίηση της κατάταξης στις μηχανές αναήτησης, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και βιώσιμους τρόπους για να χτίσετε την διαδικτυακή σας παρουσία. Αντί να το δείτε ως κάτι για να “διορθώσετε” αφού έχετε δημιουργήσει περιεχόμενο, κρατήστε SEO κορυφή του μυαλού από την αρχή.

 

Ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές στην αρχή, θα δημιουργήσετε ενδιαφέρον, χρήσιμο περιεχόμενο που οι πιθανοί πελάτες θέλουν (ή χρειάζονται) να διαβάσουν. Στη συνέχεια, οι μηχανές αναζήτησης θα χαρούν να σας βάλουν μπροστά από ένα μεγαλύτερο ακροατήριο.